Tuesday, January 31, 2012

Hipstamatic For Iphone Review

Selain lomography, aku sangat suka iPhonegraphy. Salah satu aplikasi yang paling aku suka ialah HIPSTAMATIC. Kalau kat iTunes store harganya ialah $1.99. Aku macam biasalah, through Installous of course hahaha.

Hipstamatic ni berkonsepkan old unpredictable analog plastic toy cameras in mind. Developer Hipstamatic ni cuba nak create balik analog feel dalam diri photographer filem analog lama yang telah mengupgradekan diri mereka kepada digital photography.

Standard model Hipstamatic mengandungi 5 lens, 3 filem, 3 flash dan original black hipstacase. Lens dialah yang berfungsi sebagai photo effect. Filem2 tu pulak boleh border effects dalam fixed square format. Flash sebagai additional filter. Boleh jugak purchase additional hipstapaks yang mengandungi 7 Hipstapak pada harga $0.99 satu kalau tak silap. Terdapat jugak 4 freepaks dan goodpaks. Maka jumlah semua yang ada dalam aplikasi Hipstamatic ialah 10 lens, 13 filem, 4 flash, and 7 case.

UI untuk Hipstamatic:

 front case
 back case

Kenapa aku suka Hipstamatic?

Aku suka shoot gambar guna Hipstamatic sebab photo effect dia almost real analog effect. Pastu boleh tukar2 lens dan filem hanya dengan shake off. Boleh dapat berbagai2 gambar dengan berbagai2 effect. One good thing about iPhonegraphy ni boleh transfer masuk laptop terus. Kalau film toy camera yang real tu kena shoot2 dulu sampai habis filem pastu kena pegi kedai hantar proses. Then baru dapat tau gambar jadi ke tak. Hipstamatic is a very good application for lomography secara pantas dan berkesan.

Some of my photos that shoots using Hipstamatic:
Special shoots on my Mandalorian Warrior teheeNo comments: